Spring til indhold

Ny analyse: Lejere vil have moderne kontorer

Når virksomhedsejere er på udkig efter kontorlokaler, er det med ét punkt øverst på ønskelisten: moderne faciliteter. Det viser en ny rapport ved navn ”Markedsrapport – Erhvervsejendomme i Danmark”, som er udarbejdet af Nybolig Erhverv i samarbejde med det engelske ejendomsmæglervirksomhed, Savills. Rapporten giver et indblik i udviklingen inden for erhvervsejendomme landet over, både eje og leje. Og den viser altså, at de danske lejere er kræsne.

Kontoret er en del af virksomhedens udtryk

Og det er da heller ikke helt dumt, at lejerne tillader sig at stille krav til faciliteterne. Lyse, indbydende lokaler og generelt nye faciliteter bidrager nemlig til et godt arbejdsmiljø for medarbejderne. Udover at skabe gode rammer for arbejdsdagen er moderne lokaler også med til at understøtte virksomhedens image udadtil. Et stilrent kontor med rene linjer er med til at signalerer seriøsitet over for eksisterende og potentielle kunder. Kontoret er altså en lige så vigtig del af fremstillingen af firmaet som hjemmeside og den eller de personer, som er ansigt udadtil.

Stor efterspørgsel, lille udbud

Rapporten påpeger dog, at denne slags kontorlokaler ikke hænger på træerne. Efterspørgslen er altså rigtig stor, men udbuddet er ikke stort nok til at efterkomme lejernes ønsker. Det har de måske en løsning på i Odense, hvor virksomhederne må siges at tage tyren ved hornene. Her ser man, at de veletablerede virksomheder, som efterlyser nye og moderne faciliteter, tager skovlen i egen hånd og bygger selv. Derfor er der skudt en del nye kontorer op, hvis bygherre er virksomheder, som ikke oplevede, at der var ledige lejekontorer på markedet som opfyldte deres krav om moderne faciliteter.

Ældre byggeri har charme

Det er selvfølgelig ikke alle virksomheder, der har denne mulighed. Derfor må man understrege, at der også er visse fordele ved at leje kontorer, som ikke er bygget inden for de seneste fem år. For med lidt ældre bygninger følger der også en vis charme og personlighed med. Ved at indrette kontor i sådanne lokaler har man i meget stor grad mulighed for at sætte sit eget præg på indretning, farver og ånd.

Det kan i sidste ende være en bedre løsning end gulv-til-loft vinduer og hvide, rene linjer, for jo mere unikt og personligt kontoret er, jo større indtryk gør man på kunder. Det er jo med at blive husket, og én måde, man kan sikre sig det på, er ved at skabe et rum, der signalerer virksomhedens værdier. Og det kan være svært at skabe i nybyggeri, som ofte virker koldt og ikke specielt indbydende.

Og så er der jo den store fordel, at der er mange penge at spare ved at leje sig ind i ældre bygninger, da der, som rapporten viser, ikke er nær så stor efterspørgsel på disse som nybyggede lejekontorer.